Ritualer skaber ro og tryghed i hverdagen

Ritualer skaber ro og tryghed i hverdagen

Stress og jag præger rigtig manges hverdag. Hver dag er der nye ting at forholde sig til, og vores digitale liv præsenterer os hele tiden for ting, vi ikke får gjort eller ting, vi ville ønske, vi havde tid og overskud til at gøre. Vores resurser rækker nogen gange ikke til alle de krav, der er til os. 

Det er en af grundene til, at stress er blevet en folkesygdom. Derfor bliver vi nødt til at skabe et rum, hvor alle forventninger og pres kan fordampe. Et sted, hvor du i stedet kan fokusere på at få det bedre. 

Her er det vigtigt at dyrke faste rutiner og ritualer, som kan fungere som et fast anker i et fluktuerende liv. 

En undersøgelse fra University of Connecticut og det tjekkiske Masaryk University har vist, at ritualer kan have stor effekt på blandt andet angst. Deltagerne i undersøgelsen blev først bedt om at planlægge, hvad de ville gøre, hvis de blev udsat for en naturkatastrofe. Det bragte angsten frem i dem. 

Derefter blev de opdelt i to hold. Det ene blev bedt om at tage den med ro, imens den anden gruppe sammen skulle udføre et ritual. Efterfølgende viste det sig, at stress og hjerterytme var faldet markant mere hos dem, der var med i ritualet. 


Ritualer fornyer din energi

Du skal ikke undervurdere værdien af struktur og ritualer. De kan være med til at skabe tryghed, når du ved, hvad der skal ske. Din krop vil automatisk aflæse situationen som sikker, og det vil gøre dig afslappet. Et ritual kan være alt fra et fast yogaritual, meditation eller et karbad med aromatiske olier. Det kan også være at afbrænde røgelse og fylde rummet med en døsende aroma. På INUA Zone kan du finde flere rituelle sæt, som indeholder alt du skal bruge til at skabe det perfekte miljø, finde dine rødder og komme tilbage i dit center. 
Meditation and Bath Ritual Kit

De her fantastiske ritualer skal selvfølgelig ikke kun bruges som medicin, når du allerede er stresset eller føler angst. Det fungerer også helt perfekt som en vej til generelt velvære. Du kan for eksempel inkorporere det i dine wellness-sessioner eller som afslutning på træning. 

Alle har brug for at slappe af, og det er vigtigt at have en række faste strukturer for, hvordan du får tid til det, når hverdagen igen kører derudaf. 

Du har masser af tanker, som du i løbet af dagen undertrykker og gemmer væk, fordi arbejdet eller mennesker omkring dig tager opmærksomhed. Netop her kan du skabe et ritual, som lader tankerne få luft, og på den anden side vil du føle dig lettet og klar til nye udfordringer.

Ritualet er en blød pude i en hård hverdag 

Tal fra Sundhedsstyrelsen har vist, at hver fjerde har et højt stressniveau, og tallet stiger og stiger. Det er et alvorligt problem, som hvert år forhindrer tusindvis af danskere i at gøre det, de vil. 

Du tænker måske, at du ikke kan rammes – men det kan alle. Psykiatrifonden har to råd, som vi er meget enige i: Planlæg din hverdag og træk vejret. Når du planlægger din hverdag, så skriv dit faste ritual ind i kalenderen. Så ved du, hvornår du har tid til for alvor at trække vejret og sørge for at komme af med de stresshormoner, som har opbygget sig i løbet af dagen. 

Hvis du bliver stresset i løbet af dagen, så kan du tage et kig i kalenderen og finde ro i, at dit faste ritual nok skal gribe dig, når du er ved at falde.


Janus Fabricius Nielsen
Journalist


×