Hvilken ovn skal man vælge?

Hvilken ovn skal man vælge?

Sauna ovne

Der findes et hav af forskellige saunaovne, og det kan være svært at finde den rigtige. Ovnen skal både have den rette kræft, den rigtige fysiske størrelse, og så må den samtidig gerne se godt ud. Alt dette kan være svært at få opfyldt, men vi har forsøgt at samle en vejledning til, hvordan du bedst muligt, kan udvælge dig den rigtige ovn.

Huums fordele

Selvom Huums ovne produceres i Estland, følger de den nye nordiske stil, med simple og rene linjer. Samtidig leveres de i et hav af størrelser, og forskellige designs, hvorfor man næsten altid kan finde en ovn, der passer til saunaen.

Brænde eller el

Det store spørgsmål er altid – hvilken type ovn passer til min sauna. Vi forhandler to typer, og begge er i allerhøjeste kvalitet.

Den brændefyrede ovn

I urtiden da man første gang opfandt saunaen, var det ved at varme sten op i et bål, og bruge dem, til at varme små rum op. Igennem årene har teknikken ikke ændret sig meget, men med vores brændefyrede ovne, har vi rykket bålet ind midt i bunken af sten. For brugen giver det en autentisk og hyggelig oplevelse, hvor man kan se flammerne bag den lille glaslåge, og hvor varmen langsomt stiger, i takt med at ilden udvikler sig i ovnen.

Hvis man ønsker sig den hyggelige og autentiske måde at saunabade på, så er den brændefyrede ovn bestemt et godt valg. Alle vores brændefyrede ovne kan ses på denne side.

Den elektriske saunaovn

Til forskel fra den brændefyrede ovn, så er der her koblet en række elektriske varmelegemer på ovnen, som sidder gemt inde bag ved stenene. De elektriske ovne har revolutioneret saunaindustrien for mange år siden, da det pludselig blev meget nemmere at varme kabinen op. Med den elektriske ovn slipper man for at fylde brænde på løbende.

Fordi ovnen bliver elektrisk, giver det også nogle praktiske fordele, som blandt andet at kunne sætte en timer, eller at oven selv holder den ønskede temperatur. Man kan også styrer temperaturen mere præcist, da ovnen kobles direkte til en temperatursensor. Altså bliver oplevelsen en smule lettere i en travl hverdag, og de fleste mennesker for brugt deres sauna mere, med elektriske ovne. Er du på udkig efter en elektrisk saunaovn, så tag et kig på vores side: Elektriske saunaovne

Hvilke sten

Ud over varmelegemet, så er stenene den ubetinget vigtigste del af saunaovnen. En saunaovn fungerer ved at varme stenene op, som herefter afgiver varmen langsomt. Sten kan som udgangspunkt absorbere mere varme en jernet i varmelegemet. Det gør også, at man kan varme de mange sten op, og derefter kan de langsomt afgive varmen. Det er netop denne langsom afgivelse af høj varme, der giver den behagelige varme effekt i den finske sauna.

Man kan naturligvis bruge de fleste stentyper, men vær dog opmærksom på at visse stentyper ikke kan holde til varme og risikere at springe. Vi anbefaler dog altid at benytte afrundede sten, da de kan frigive en mere mild damp, og en mildere varme i kabinen.

Vi forhandler både små og store sten, som alle er afrundet, og passer perfekt til vores saunaovne – du kan finde alle vores sten, og stenpakker lige her

Damp og stenens funktion

For at virkelig at mærke varmen i saunaen, kan man hælde vand på stenene. Dette får vandet til at dampe, og luften i kabinen bliver mere fugtig. Når luftfugtigheden stiger, gør mængden af energi i luften også, og vi mærker dette som varme. Derfor kan man ved at hælde en smule vand på ovnen, få en følelse af, at der bliver meget varmere. Det er dog vigtigt at vandet fordeles jævnt over stenene, da varmelegemerne under stenene, ikke har godt af for meget vand.

×